Wetenschapscommunicatie

Marieke heeft voor verschillende wetenschapsmusea, overheidsinstellingen en non-profit organisaties gewerkt aan uiteenlopende inhoudelijke projecten: van het uitwerken en organiseren van workshops voor musea tot lesmateriaal ontwikkelen voor basis- en middelbare scholen. Altijd met als doel om bruggen te bouwen tussen wetenschap en samenleving.


Hieronder staan een paar voorbeelden.



Sterrenkunde op de basisschool


Een weinig bekende wet van de wetenschapscommunicatie is dat (bijna) alle kinderen zwarte gaten fascinerend vinden. Het Altair project, opgezet door zwarte gaten-specialist prof. Sera Markoff gebruikt dit gegeven om leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool kennis te laten maken met wetenschap en wetenschappers.

 

Tijdens een serie van 2-3 lessen ontdekken de leerlingen aan de hand van proefjes, demonstraties en verhalen verschillende aspecten van de sterrenkunde en wetenschap.

 

Het project heeft in 2020 de NWO Diversity Initiative Award gewonnen.

 

Marieke coördineert de inhoud en opbouw van de lessen, en begeleidt de studenten die de lessen geven.



Open dag Amsterdam Science Park


Als onderdeel van het Weekend van de Wetenschap organiseert het Amsterdam Science Park elk jaar in het eerste weekend van oktober haar open dag.


AMOLF, AUC, CWI, Netherlands eScience Center, Nikhef, SURFsara en UvA-FNWI gooien hun deuren open voor iedereen die een kijkje wil komen nemen in de schatkamers van de wetenschap.


Tijdens de Open Dag zijn er onder andere rondleidingen in de laboratoria, lezingen van topwetenschappers, workshops programmeren en hands-on proefjes voor jong en oud. Een treintje brengt bezoekers van de ene naar het andere kant van het terrein.


Alle instellingen en instituten ontwikkelen en organiseren hun eigen programma. Maar er wordt ook samengewerkt: zo treedt men in de communicatie gezamenlijk naar buiten.


Marieke coördineerde tussen 2018 en 2022 deze samenwerking voor het Amsterdam Science Park, inclusief de online editie van 2021.




Andere wetenschapscommunicatie projecten


Marieke werkte de afgelopen twintig jaar aan diverse wetenschapscommunicatieprojecten. Enkele highlights zijn:

 

Inhoudelijk:

  • Nieuwe trainingen ontwikkelen, zoals een training over narratieve CV’s,
  • Een workshop rondom het thema ruimtevaart voor Veiligheid Voorop,
  • Lesmateriaal ontwikkelen bij tentoonstellingen van NEMO Science Museum.

 

Organisatorisch:

  • De organisatie van de Vakconferentie Wetenschapscommunicatie tussen 2017 en 2021,
  • Publieksevenementen en educatie van Rijksmuseum Boerhaave organiseren en coördineren, als plaatsvervangend senior adviseur educatie,
  • Bijdragen aan de organisatie van de 70ste verjaardagsfeest en wetenschappelijk symposium van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie.