Eat your frogs in the morning

Onlangs werd ik door de UvA uitgenodigd om deel te nemen aan een Career Meet & Greet. Deze bijeenkomsten worden door de UvA georganiseerd voor docenten met een tijdelijk contract. Doel is om ze kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden voor loopbanen door ze met “ervaringsdeskundigen” in contact te brengen. Het thema van deze bijeenkomst was “De weg naar onafhankelijkheid” en er waren dan ook een aantal sprekers uitgenodigd die zelfstandig ondernemer waren of een start-up hadden opgezet. We vertelden over de keuzes die ons tot dit punt in onze loopbaan hadden gebracht, de uitdagingen die we daarbij waren tegengekomen en de voor- en nadelen van zelfstandig ondernemer zijn.

Nou is een van de nadelen wat mij betreft de term alleen al: zelfstandig ondernemer. Oef. Het klinkt voor mij alsof je dan, strak in pak, op een scooter, pratend aan je telefoon door de stad moet zoeven. Niet echt iets waar ik zin in heb of wat de dagelijkse praktijk goed weergeeft… Een enthousiaste collega waar ik soms mee werk, had een veel betere term: Wij zijn cowgirls! We rijden onafhankelijk over de prairie en gaan daarheen we nodig zijn. Dat klinkt toch veel beter?

Taalkundige details daargelaten was ik heel enthousiast over dit initiatief van de universiteit. Het is heel belangrijk voor zowel mensen met een tijdelijk contract als die met een vast contract om te blijven nadenken over je ontwikkeling en je loopbaan. Horen hoe andere mensen het aanpakken is een makkelijke en nuttige bron van inspiratie. Helaas is het nadenken over je toekomst iets waar veel mensen tegen opzien, omdat het geen prioriteit lijkt te hebben, een beetje eng is, of confronterend. Mijn advies aan de deelnemers van de bijeenkomst (en ook aan mezelf) was dan ook: eat your frogs in the morning. Met andere woorden: stel dingen waar je tegen opziet niet uit, doe ze meteen. Of dat nou gaat om het bellen van een contact die je mogelijk aan een baan kan helpen, het nadenken over welke kant je uiteindelijk op wilt, of het inschrijven voor een nieuwe opleiding. Maar het klinkt toch veel leuker als er kikkers bij komen kijken?

 

foto: Charles J. Sharp, Sharp Photography, Wikimedia Commons