Coaching voor Wetenschappers: voorbereiding van presentaties

Stel: je hebt als wetenschapper een prachtig plan voor nieuw onderzoek bedacht en een uitgebreid voorstel ingediend voor een beurs of subsidie. En dan word je uitgenodigd voor de laatste hindernis: je mag een presentatie voor de commissie komen geven. Je hebt 10 minuten om je plannen toe te lichten, daarna zal het panel vragen stellen. Hoe pak je dat aan, een presentatie voorbereiden waar potentieel veel geld aan verbonden is?

Al ruim tien jaar coacht Lea Witmondt met veel succes wetenschappers bij de voorbereidingen van deze presentaties. Tijdens een aantal sessies werkt ze samen met de wetenschapper aan de verhaallijn en presentatietechniek en oefent ze ook het beantwoorden van vragen. Ze begeleidt wetenschappers die een Veni-, Vidi- of Vici-aanvraag hebben gedaan, maar ook ERC en Zwaartekrachtsaanvragen.

Sinds december 2016 ben ik bij Lea “in opleiding”. Ik heb meegelopen met de coachingstrajecten van verschillende wetenschappers van het Nikhef, AMOLF en ILLC. Lea leert mij hoe je, samen met de wetenschappers, tot een ijzersterke presentatie komt en waar je daarbij op moet letten. Het werk sluit prachtig aan bij mijn achtergrond en ervaring, ik ben dan ook heel enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling!

Aanpak

Een coachingstraject bestaat uit drie bijeenkomsten, maar kan naargelang de wensen en situatie van de kandidaat worden gepersonaliseerd. In het kort: in een eerste sessie wordt er gekeken naar de presentatie: wat is de kern van het verhaal en hoe breng je het over? In een tweede sessie vindt er ook een mock-interview plaats: samen met collega’s wordt niet alleen de presentatie, maar ook het beantwoorden van vragen geoefend. Tijdens een derde sessie worden de laatste details gladgestreken. Ben je benieuwd naar de aanpak, of heb je een vraag? Neem gerust contact op.