
Lang geleden, jaren voordat de kinderen die nu ruimtestickers hebben gespaard werden geboren, ging André Kuipers voor het eerst naar de ruimte. Ook toen was iedereen wild enthousiast. We hadden een Nederlandse astronaut en hij was ook nog eens charismatisch! Een van de gevolgen van dat enthousiasme was het Delta Researchers Schools project. Deze samenwerking tussen het ministerie van OCW, de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en NASA had als doel om basisscholen ruimtevaart te laten gebruiken als kapstok om wetenschap en technologie in hun curriculum op te nemen. Ik werkte toen voor NEMO, dat het project uitvoerde, en mocht projectleider zijn.
Aan het project deden 45 basisscholen door heel Nederland mee. Ze kregen financiële en inhoudelijke ondersteuning. We organiseerden bijscholingsdagen voor de leerkrachten, ontwikkelden een reizende tentoonstelling over ruimtevaart en lieten leerlingen via de radio vragen stellen aan astronauten op het Ruimtevaartstation ISS.
Hoogtepunt voor veel van de leerkrachten was de kans om naar een weeklange workshop van NASA in Amerika te gaan, om samen met Amerikaanse collega’s te leren over robotica, het lanceren van raketten of het klimaat.
Na vijf jaar eindigde het project. Maar op een bijeenkomst een paar weken geleden kwam ik opeens Arie tegen, een van de leerkrachten die toen meedeed. Hij vertelde hoe hij na de workshop in Amerika robots had ingezet om leerlingen kennis te laten maken met techniek. Eerst op zijn eigen basisschool, tegenwoordig landelijk vanuit zijn functie bij een regionaal opleidingscentrum. Deze leerkracht heeft in de loop van de jaren honderden leerlingen kennis laten maken met robotica en ze laten zien hoe mooi techniek is.
Deze week staken basisschoolleraren: de werkdruk moet lager en het salaris moet hoger. Er dreigt bovendien in de nabije toekomst een tekort aan leraren, want op de Pabo studeren steeds minder studenten af. Leerkrachten spelen een essentiële rol bij het in stand houden van de kenniseconomie waar Nederland zo trots op is. Als we ook in de toekomst genoeg leerkrachten willen die net als Arie met toewijding en aandacht leerlingen kennis laten maken met wetenschap en techniek, lijkt het mij essentieel om te blijven investeren in onze leerkrachten en docenten. Niet alleen door aandacht te besteden aan werkdruk en salaris, maar ook door middelen vrij te blijven maken voor inhoudelijke ontwikkeling.
Foto: Wikicommons, NASA