Betrek de leerlingen: museum op school

Voor veel scholen zijn wetenschapsmusea een populaire uitje: de leerlingen vinden het leuk en ze steken er ook nog iets van op. Musea maken het scholen ook heel makkelijk, door prachtige programma’s te ontwikkelen die speciaal afgestemd zijn op scholen. Een recent voorbeeld hiervan is het nieuwe Lorentz Lab van Teylers waar leerlingen zelf aan de slag kunnen met historische experimenten.

Maar sommige scholen doen het andersom: die laten hun leerlingen interactieve opstellingen bouwen voor een wetenschapsmuseum. De leerlingen werken in groepjes om een opstelling te bedenken en te bouwen. Ze moeten zich daarbij aan een programma van eisen houden: hun opstelling moet voor de bezoekers (jonge kinderen) zowel interessant als leerzaam en veilig zijn. Tijdens het ontwikkelproces verdiepen de leerlingen zich niet alleen in de wetenschap achter de opstelling, maar doen ze ook technische vaardigheden op en oefenen ze met werken in een team. Op het Keizer Karel College in Amstelveen gebruiken ze voor dit project het lesmateriaal van “Science Center op School” dat ooit door NEMO Science Museum is ontwikkeld (en nu helaas niet meer beschikbaar is).

Ik ben al een paar jaar op het Keizer Karel College opdrachtgever voor de leerlingen die opstellingen gaan bouwen. Als opdrachtgever geef ik feedback op de eerste ideeën van de leerlingen en maak ik onderdeel uit van de jury die de eindproducten beoordeelt. Elk jaar valt het me op hoe serieus de leerlingen met hun opdracht omgaan.

Dit zijn twee voorbeelden van manieren om leerlingen bij wetenschap en techniek te betrekken waar ik aan mee heb gewerkt, maar er zijn ontelbare andere voorbeelden van mooie projecten. En mocht je op zoek zijn naar iemand die mee kan denken over een project voor scholen, dan denk ik graag mee!